Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και οι επιπτώσεις στην αγορά εργασίας

12 Οκτωβρίου 2023

Ανάπτυξη AI και αγορά εργασίας: Ευκαιρίες και απειλές

Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης παρουσιάζει νέες ευκαιρίες, απειλεί επίσης ορισμένες θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα αυτές που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες εργασίες και μπορούν εύκολα να αυτοματοποιηθούν


Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να επεκτείνεται, νέες ευκαιρίες εργασίας εμφανίζονται σε τομείς όπως:

Επιστήμη δεδομένων: Οι επιστήμονες δεδομένων διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην εκπαίδευση αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης και στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων των αναλύσεων που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη.

AI Engineering : Οι μηχανικοί AI αναπτύσσουν και διατηρούν συστήματα AI, διασφαλίζοντας την αποτελεσματική λειτουργία και την ενσωμάτωσή τους με άλλες τεχνολογίες.

Δεοντολογία και πολιτική τεχνητής νοημοσύνης :  Καθώς η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης εγείρει ηθικούς προβληματισμούς, υπάρχει μια αυξανόμενη ζήτηση για επαγγελματίες που μπορούν να περιηγηθούν στην πολυπλοκότητα της ηθικής της τεχνητής νοημοσύνης και να αναπτύξουν πολιτικές για να εξασφαλίσουν υπεύθυνη ανάπτυξη και χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.



Θέσεις εργασίας σε κίνδυνο εξαφάνισης

Κατασκευή και συναρμολόγηση : Με την άνοδο των ρομπότ που λειτουργούν με AI, πολλές εργασίες χειροκίνητης συναρμολόγησης κινδυνεύουν να αντικατασταθούν από αυτοματοποιημένες διαδικασίες.

Εισαγωγή και ανάλυση δεδομένων : Οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να επεξεργάζονται και να αναλύουν μεγάλες ποσότητες δεδομένων πιο γρήγορα και με ακρίβεια από τους ανθρώπους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης για θέσεις εισαγωγής και ανάλυσης δεδομένων.
Εξυπηρέτηση πελατών : Τα chatbot που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη και οι εικονικοί βοηθοί χειρίζονται όλο και περισσότερο εργασίες εξυπηρέτησης πελατών, μειώνοντας ενδεχομένως την ανάγκη για ανθρώπινους εκπροσώπους εξυπηρέτησης πελατών.


Λοιπόν, πού πάει αυτό;

Πώς θα διαμορφωθεί η οικονομία της τεχνητής νοημοσύνης;


Ο Kevin Roose, συγγραφέας του «Futureproof: 9 Rules for Humansin the Age of Automation», συζητά πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τη φύση της εργασίας, επισημαίνοντας περιπτώσεις όπως «εκτόπιση εργασίας που παραδοσιακά σκεφτόμαστε όταν σκεφτόμαστε την αυτοματοποίηση», αν και σημειώνει ότι αυτό συμβαίνει σε ένα ευρύτερο φάσμα βιομηχανιών από ό,τι στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένων των χώρων εργασίας. Η αντικατάσταση των καθηκόντων διαχείρισης είναι λιγότερο γνωστή: «Υπάρχει πλέον μια ολόκληρη βιομηχανία λογισμικού παρακολούθησης και παρακολούθησης της απόδοσης των εργαζομένων, και σε ορισμένες περιπτώσεις λήψης αυτόματα αποφάσεων σχετικά με την πρόσληψη και την απόλυση». Μέχρι το 2034, αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αντικατάσταση του 47% όλων των θέσεων εργασίας.


Η οικονομία δύο επιπέδων που προβλέπει ο κ. Roose θα αποτελείται από τη μηχανική οικονομία και την ανθρώπινη οικονομία. Τα προϊόντα του πρώτου θα γίνουν απίστευτα προσιτά. Ισχυρίζεται ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα επιτρέψει στους διευθυντές αυτών των επιχειρήσεων να εξαλείψουν κάθε σπατάλη και αναποτελεσματικότητα.
Η ανθρώπινη οικονομία , αντίθετα, θα αποτελείται από άτομα που εστιάζουν περισσότερο στη δημιουργία αισθήσεων και εμπειριών παρά στην παραγωγή αγαθών και στην παροχή υπηρεσιών. Παραδείγματα τέτοιων ατόμων περιλαμβάνουν επαγγελματίες υγείας, εκπαιδευτικούς και καλλιτέχνες.

Γιατί να τελειώσει εκεί τότε; Επειδή η δουλειά τους είναι να κάνουν τους άλλους να αισθάνονται άνετα, ακόμη και εκείνοι που δεν θα θεωρούσατε αναντικατάστατους, όπως οι μπάρμαν, οι barista και οι αεροσυνοδοί, εμπίπτουν στην κατηγορία. Το ανθρώπινο άγγιγμα είναι αυτό που κάνει τα πάντα τόσο σημαντικά.


Σύμφωνα με τον κ. Roose, αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση της δημιουργίας εκδόσεων υψηλότερης αφής των υπηρεσιών υπερ-κλίμακας ψηφιακών εταιρειών, όπως το premium Netflix όπου οι επιμελητές ταινιών επιλέγουν ταινίες για εσάς. Θα υπάρχουν επίπεδα σε αυτές τις επιχειρήσεις όπου οι πελάτες πληρώνουν περισσότερα για την ανθρώπινη αλληλεπίδραση πάνω από το θεμελιώδες επίπεδο. Προβλέπει ένα νέο κύμα επιχειρήσεων που κλιμακώνουν την ανθρώπινη αλληλεπίδραση χωρίς να χάσουν την ανθρωπιά τους.


Συμπερασματικά, έχουμε νέες θέσεις εργασίας που θα γεννηθούν για την τεχνητή νοημοσύνη, κάποιες δουλειές, ειδικά οι χειρωνακτικές θα εξαφανιστούν και έχουμε και αυτές που βρίσκονται στη μέση: δικηγόροι, digital marketers, συγγραφείς περιεχομένου, δημοσιογράφοι κ.λπ. Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη παρουσιάζει πολλές ευκαιρίες για αυξημένη αποδοτικότητα και οικονομική αποδοτικότητα, θέτει επίσης προκλήσεις και μπορεί να απαιτεί από τους επαγγελματίες να προσαρμόσουν τις δεξιότητες και τους ρόλους τους. Η ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να αναλύει τεράστιες ποσότητες δεδομένων γρήγορα και με ακρίβεια μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι για επαγγέλματα όπως οι δικηγόροι και οι digital marketers. Για παράδειγμα, τα νομικά εργαλεία που υποστηρίζονται από AI μπορούν να εξορθολογήσουν την αναθεώρηση εγγράφων, την έρευνα περιπτώσεων και την ανάλυση συμβάσεων, επιτρέποντας στους δικηγόρους να επικεντρωθούν σε πιο στρατηγικά καθήκοντα και να παρέχουν καλύτερη εξυπηρέτηση πελατών. Ομοίως, οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να βοηθήσουν τους επαγγελματίες του ψηφιακού μάρκετινγκ να βελτιστοποιήσουν τις καμπάνιες, να αναλύσουν τη συμπεριφορά των καταναλωτών και να προβλέψουν τις τάσεις, οδηγώντας σε πιο στοχευμένες και αποτελεσματικές στρατηγικές μάρκετινγκ .


Για να παραμείνουν σχετικοί, οι επαγγελματίες σε αυτούς τους τομείς πρέπει να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων που συμπληρώνουν την τεχνητή νοημοσύνη, όπως η δημιουργικότητα, η ενσυναίσθηση, η κριτική σκέψη και η συναισθηματική νοημοσύνη.
Επιπλέον, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη αναλαμβάνει μεγαλύτερο ρόλο στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, τα ηθικά ζητήματα θα γίνουν πιο κρίσιμα. Για να διασφαλιστεί ότι οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούνται δίκαια και υπεύθυνα, οι ειδικοί θα πρέπει να παρακολουθούν ανησυχίες όπως η αλγοριθμική μεροληψία, η διαφάνεια και το απόρρητο δεδομένων.


Η εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της δημοσιογραφίας έχει εγείρει ανησυχίες για το μέλλον του επαγγέλματος. Τα εργαλεία που βασίζονται στο AI, όπως τα συστήματα παραγωγής φυσικής γλώσσας, μπορούν να δημιουργήσουν άρθρα ειδήσεων, περιλήψεις και τίτλους σε ένα κλάσμα του χρόνου που χρειάζεται ένας ανθρώπινος δημοσιογράφος. Επιπλέον, αυτά τα άρθρα που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να προσαρμοστούν ώστε να ταιριάζουν σε συγκεκριμένο κοινό, ενισχύοντας περαιτέρω την ελκυστικότητά τους.


Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η δημοσιογραφία που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη έχει τους περιορισμούς της. Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χειριστεί επαναλαμβανόμενες εργασίες αναφοράς που βασίζονται σε δεδομένα, παλεύει με πιο σύνθετες πτυχές της δημοσιογραφίας που απαιτούν κριτική σκέψη, ενσυναίσθηση και βαθιά κατανόηση του πλαισίου. Οι ανθρώπινοι δημοσιογράφοι διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διερεύνηση ιστοριών, στην παροχή λεπτών αναλύσεων και στην ανάληψη ευθύνης από τους ισχυρούς. Επομένως, είναι απίθανο η τεχνητή νοημοσύνη να αντικαταστήσει πλήρως τη δημοσιογραφία. Αντίθετα, μπορεί να χρησιμεύσει ως συμπλήρωμα στους ανθρώπινους δημοσιογράφους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να επικεντρωθούν σε εργασίες υψηλής αξίας που η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να εκτελέσει.
Στο μέλλον, μπορούμε να περιμένουμε μια πιο συνεργατική σχέση μεταξύ της τεχνητής νοημοσύνης και των δημοσιογράφων, με την τεχνολογία να αναλαμβάνει πιο κοσμικά καθήκοντα και να απελευθερώνει τους δημοσιογράφους να επικεντρωθούν σε εις βάθος αναφορές και αναλύσεις.


Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει τις μη χειρωνακτικές θέσεις στους κλάδους των υπηρεσιών, παρουσιάζοντας νέες ευκαιρίες για παραγωγικότητα και ανάπτυξη. Όμως, για να πετύχουν σε αυτό το μεταβαλλόμενο περιβάλλον, οι επαγγελματίες θα πρέπει να προσαρμοστούν και να αποκτήσουν νέες ικανότητες. Οι επαγγελματίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης για να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους τομείς τους, αγκαλιάζοντας τη δια βίου μάθηση, δίνοντας έμφαση στις ανθρωποκεντρικές δεξιότητες και διαχειριζόμενοι ηθικά διλήμματα.
Και με την προσθήκη των νέων εργαλείων, οι επαγγελματίες θα απολαμβάνουν ένα είδος προσωπικού μπάτλερ που κάνει τις «βαρετές» εργασίες για αυτούς, ώστε να έχουν περισσότερο χρόνο να είναι δημιουργικοί και να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους.

ΠΗΓΗ: GREEK REPORTER